fbpx
hello.nl@kalibra.nl

Momentsleutel kalibreren

Offerte aanvragen

Vragen? Neem geheel vrijblijvend contact met mij op

Bianca Nelissen

Accountmanager

0616037045 bianca.nelissen@kalibra.nl

Waarom momentsleutel kalibreren?

Momentsleutels worden gebruikt voor het aandraaien van bouten en moeren met het juiste aandraaimoment. Het kalibreren van momentsleutels doet u om er zeker van te zijn dat deze het juiste moment aangeeft en daarmee, dat bouten en moeren degelijk vast zijn gedraaid. Hiervoor zijn momentsleutels te gebruiken die voldoen aan alle normen ten aanzien van momentmeting. Wij helpen u graag met het kalibreren op locatie middels ons mobiele lab.

2 soorten momentsleutels

Er bestaan twee soorten momentsleutels:

  • Met instelling op een vaste waarde waarmee een bout of moer aangedraaid moet worden. Als de bout of moer dan op deze waarde is aangedraaid, klikt de momentsleutel door zodanig dat krachtiger aandraaien niet mogelijk is. Hiermee wordt voorkomen dat de bout of moer afbreekt of te vast komt te zitten.
  • Met een aanwijzing voor het moment waarmee een bout of moer belast wordt. Gelijktijdig met het aandraaien van de bout of moer kan de belasting bij het aandraaien gemeten worden en dus de bout of moer aangedraaid worden op de gewenste waarde.

Kalibratie momentsleutel

Kalibratie van een momentsleutel vindt plaats door vergelijking van de ingestelde waarde of gemeten waarde en belasting van een referentie momentopnemer, in een draaibeweging. Op het moment van klikken of aflezing van de gewenste waarde wordt de werkelijk waarde gemeten met de momentopnemer. Verschil tussen beide waarden wordt vastgesteld.

In de norm ISO 6789 worden de verschillende typen momentsleutels; algemeen geldende toleranties en de kalibratiemethoden beschreven.

Hulp nodig bij het kalibreren van momentsleutels?

Heeft u vragen of bent u op zoek naar gedegen advies over het kalibreren van momentsleutels of over de kalibratie van andere meetmiddelen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs via de telefoon, stel uw vraag via ons contactformulier of vraag een offerte aan.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.

Bianca Nelissen

Accountmanager